Vergroot je wereld

Aanmoediging voor de toekomst

Een ‘goed’ na inspectiebezoek

Een duidelijke visie en missie, een uitgebreid stelsel van kwaliteitszorg, een transparante en integere kwaliteitscultuur en een heldere besturingsfilosofie. Dat zijn de woorden die de onderwijsinspectie beschrijft in het rapport dat scholenstichting MosaLira in Maastricht mocht ontvangen na een onderzoek. Minimaal eens in de vier jaar onderzoekt deze onderwijsinspectie elk schoolbestuur in Nederland. Met een goed en twee voldoendes op zak kan de organisatie met vertrouwen verder  werken aan haar doel: het béste onderwijs voor alle leerlingen.

 

Werkwijze

De onderwijsinspectie werkt met een aantal standaarden die onderwerp van een dergelijk onderzoek vormen. Het gaat dan om de onderwerpen ‘Visie, ambities en doelen’, ‘Uitvoering en kwaliteitscultuur’ en ‘Evaluatie, verantwoording en dialoog’. Door het voeren van gesprekken, het onderzoeken van beleidstukken en rapportages én deze te verifiëren op verschillende plekken in de organisatie, komt men uiteindelijk tot een oordeel. In het geval van MosaLira bezocht de inspectie onder andere diverse scholen, woonde een aantal werkoverleggen bij en was aanwezig bij een conferentie over burgerschap.

We zien dit als een bevestiging en aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg: focus op basisvaardigheden en het investeren in onze medewerkers.

Trots op een ‘goed’

Met name de standaard ‘Visie, ambities en doelen’ wordt gewaardeerd. Als enige bestuur/onderwijsstichting in de regio krijgt MosaLira de beoordeling ‘goed’ op dit onderdeel.  Het uitgebreide stelsel van kwaliteitszorg en de brede blik op onderwijskwaliteit die breed gedragen worden op de scholen, valt positief op. Met deze aanpak overstijgt het bestuur de gestelde norm en is het een voorbeeld voor anderen. Ook de samenwerking tussen de  scholen en het bestuur en de scholen onderling draagt hier zeker aan bij. De voorwaarden om samen doelen te realiseren zijn op orde, zowel wat betreft de kwaliteit van het onderwijs als de financiële randvoorwaarden. Kansen voor verbetering ziet de inspectie onder meer in de verslaglegging over het uitgevoerde beleid en bestede middelen in bijvoorbeeld de jaarverslagen.

Aanmoediging voor de toekomst

Het bestuur en de scholen van MosaLira kijken met voldoening terug op het onderzoek door de onderwijsinspectie. De uitkomsten sluiten aan bij de strategische koers en de focuspunten van MosaLira. “Het oordeel ‘goed’ bij de standaard visie, doelen en ambities maakt ons trots. We zijn een visie gedreven en ambitieuze organisatie, die samen met alle medewerkers bouwt aan het beste onderwijs voor al onze leerlingen. Mooi dat dit ook door de onderwijsinspectie gezien en gewaardeerd is” aldus bestuurders Chantal Hünen en Jean-Pierre Giesen.  “We zien dit als een bevestiging en aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg: focus op basisvaardigheden en het investeren in onze medewerkers”.

Klik hier voor het volledige inspectierapport.

Lees ook

‘Vergroot je wereld’ is kenmerkend voor de Koers van MosaLira. Door goed onderwijs maken we de wereld elke dag een stukje groter, voor onze leerlingen én voor onszelf. Onze eigen rol is daarin allesbepalend. De komende tijd gaan we daarom samen woorden geven aan de cultuur van MosaLira. De expertisegroep ‘Gezond en gelukkig’ heeft de eerste stappen in dat proces inmiddels gezet. Natuurlijk met inbreng vanuit de hele organisatie.

Leestijd 8 min.

Een dynamische schooldag, zo doen we dat!

Leestijd 5 min.

Vergroot je wereld